Aikido generelt:

Aikido (Vejen til harmonisk styrke) er en japansk kampkunst som adskiller sig, på forskellige områder, fra andre kampsports/kampkunster. Der findes mange retninger/stilarter af aikido. Den stilart, som denne tekst lægger hovedfokus på, er Nishio Senseis stilart, som jeg selv træner. De fleste aikido stilarter har kun forsvar. Der findes simpelthen ikke angreb i aikido, hvilket naturligt nok bevirker, at der heller ikke afholdes konkurrencer i aikido. Aikido er således kampkunst og ikke en kampsport. Der er mange, som skriver eller fortæller om at aikido, som mange andre af østens kampteknikker, ikke kun er en teknik men en hel livsstil. Dette kan være svært at forstå, hvis man ikke har prøvet det og når man starter, er der også sat meget stor vægt på de forskellige tekniske aspekter. Men har man trænet i nogle år, vil man opdage, at man gennemgår en udvikling lige fra det fysiske til det mentale.

Et eksempel kunne være hvordan en person tænker, når han/hun er trængt op i en krog og er klar over, at der skal kæmpes for sit liv.

Inden for aikido siger man, at hvis man bliver angrebet, har man allerede tabt. Hvis du står og passer dig selv inde på et diskotek og der pludselig kommer en, som du aldrig har set før og slår dig fuldstændig umotiveret i ansigtet, er det din egen skyld. Det lyder underligt, men det handler om at have en attitude og en udstråling, som signalerer, at man ikke vil slås men, hvis der er nogen, der ikke respekterer dette, er man klar! Denne attitude vil komme langsomt sammen med sin træning. Aspekter som, i træningen, hjælper på denne attitude er holdning, viden om energi og i høj grad viden om at kunne forsvare sig selv.

Fordi aikido lærer dig at have den rigtige holdning, at trække vejret korrekt, og mange andre detaljer, får man automatisk en bedre hverdag.

 

Mentalitet:

Da der ikke er konkurrencer og der fokuseres meget på energi o.l. er aikido ikke for alle. Den typiske aikidomentalitet findes hos mennesker, som er meget rolige, venlige og intelligente. Et typisk eksempel er hvis en person, som har trænet Tai Kwon Do eller andre hårde kampsports, prøver aikido, så kommer de hurtigt til at kede sig og prøver sjældent mere end et par gange. Dermed ikke sagt, at disse personer ikke kan lære aikido. Der er flere, som i deres unge dage har trænet f.eks. karate, som senere starter med aikido - de er blevet ældre og roligere. I Japan lærer børn og unge som regel disse hårde discipliner, som karate eller Tai Kwon Do, og bliver utroligt dygtige på mange punkter. I deres senere tid går de så over til aikido, som kronen på værket. Dette vil være den ideelle måde at lære kampkunst. Dem som starter til aikido uden at have trænet noget før mangler nogle af grundbegreberne, som de så må lære sammen med aikidoen.

 

Energi:

Aikido er et sammensat ord. det midterste ord er ”ki” der udtales ”KI” eller ”CHI”. Det er svært at oversætte ”ki” uden at ødelægge betydningen men, hvis man skulle prøve, ville det være noget i retningen af energi, kraft, sjæl, etc. Begrebet hænger sammen med hele den asiatiske livsopfattelse. En livsopfattelse, som mener at alle mennesker har en livskraft eller en sjæl, som er det egentlige menneske. Kroppen er blot en maskine, som oversætter sjælen til den materielle verden. Det siges, at Morihei Ueshiba gennem sit rene liv fik et åndeligt niveau, som gjorde ham i stand til at kunne se menneskers ”ki” eller rettere at kunne se det rigtige menneske. Ved at kunne se dette kunne han altid være hurtigere end sine modstandere. Det skal forstås sådan: ”Det er kien, der er mennesket og det er derfor også kien, der bestemmer.” Det er således kien som bevæger sig før kroppen. Hvis en person vil række en arm ud, starter han/hun med at danne ki i den retning, som armen skal udstrækkes i det øjeblik personen ønsker at gøre det. millisekunderne senere rækker kroppen så armen ud i den ”ki” som er blevet flyttet. Hvis man ligesom Morihei Ueshiba kan se denne ki kan man således altid være hurtigere end sin modstander kan bevæge sig.

Man skal nok ikke regne med at komme til at kunne se en masse energi omkring sine modstandere, fordi man begynder at gå til aikido men, hvis man træner i mange år, kan det være, at man vil komme til at kunne mærke den. Man vil under alle omstændigheder komme til at anvende den, om det så kun bliver på et ubevidst niveau/plan.

 

Aikido historie:

Hvis aikido har en far er det Morihei Ueshiba (1883-1969). Det var ham som grundlagde aikidokampkunsten. Morihei Ueshiba var en meget åndelig person, som havde studeret mange af de gamle kampteknikker. Efter at have deltaget i krig og generelt have bevidnet menneskets mørkeste sider, blev han inspireret til at lave en kampkunst, som tog alt det bedste fra gamle teknikker og tilpasse det på en sådan måde, at det ikke nødvendigvis ville medføre store skader eller død. Målet var at skabe en kampkunst, som kunne anvendes til at forsvare sig selv med, hvis det måtte blive nødvendigt, men samtidigt en kampkunst, som gjorde det muligt at tilgive den angribende og dermed ikke lave skade. En kampkunst som kan anvendes til at vise den rette vej - at hjælpe sin modstander, frem for at ødelægge ham/hende. En aikidokæmper kunne således vinde et slag uden nogen kom til skade og uden nogen kom til at miste ære og samtidig vise den angribende den ærefulde vej.

 

Morihei Ueshiba Senseis

Nishio Sensei:

Der er en populær historie blandt aikidoudøvere. Den er ikke mig bekendt nedfældet nogen steder, men stort set alle udøvere kender den. 

På Morihei Ueshiba Senseis dødsleje tilkaldte han sine to dygtigste elever, Saito og Nishio. Saito fik at vide, at han skulle undervise i aikido på nøjagtig samme måde som Morihei Ueshiba Senseis selv havde gjort det. På den måde skulle Saito videreføre den oprindelige stil, mens Nishio fik at vide, at han skulle udvikle stilen efter bedste evne og dermed gøre den bedre. På den måde er Nishios stil et produkt af Morihei Ueshiba Senseis og hele Nishios liv. Nishio Sensei har således til alle de årlige påskelejre vist forskellige små detaljer, som han mener gør stilen bedre på forskellige områder.

Nishio Sensei er i dag gradueret til 8. dan. Han er også blevet tilbudt den 9. men den takkede han nej til. Han sagde, at dem som får 9. dan, de dør bare. Nishio Sensei har altid været en sjov Sensei og på hans lejre er han altid glad og han vil lige så gerne hjælpe dem som lige er startet til aikido, som den der er gradueret til 7. dan. Noget som også er ganske særligt for aikido, hvor alle træner med alle. Der er ikke nogen der er bedre end andre, men der vil jo altid være nogen, der er nået længere i sin træning.

Nishio Sensei udskiller sig også fra andre store Senseis ved åbenlyst at pege på fejl eller mangler i andre kampkunster. Mange mener, at fordi han ikke holder sine meninger tilbage og siger tingene, som de er, så bliver han aldrig gradueret til 10. dan. Nogle af dem, som han træder over tæerne sidder nemlig i de udvalg, som skal give dan-graderne, som tildeles som æresgrader efter 4. dan.

Shoji Nishio Sensei og Morihei Ueshiba Senseis Shoji Nishio Sensei

Påskelejren:

I Danmark afholdes den største årlige fællestræning i påsken. Det er en lejer, som de forskellige danske klubber skiftes til at stå for, men der kommer mange forskellige nationaliteter. Det er ikke kun en lejer for danskere, hvilket medfører at alt, hvad den Sensei, som står for træningen siger, oversættes til engelsk. Der tales også meget engelsk mellem de deltagende. Det, som man ikke kan sige på japansk, siges oftest på engelsk. Det var indtil år 2001 Shoji Nishio Sensei, som stod for træningen. Det, at blive undervist af den øverste Sensei inden for sin stilart, er en meget speciel oplevelse, som undertegnede er meget glad for at have oplevet. Nishio Sensei leder stadig træningen i sin dojo i japan, men han er ikke så meget for at rejse langt mere. Derfor er det nu Takao Arisue Sensei som har trænet under Nishio Sensei i 35 år, der har træningen på påskelejren. Han er 7. dan og underviser i Toyo Universitetets Aikido Club. Desuden hjælper han med træningen i Nishio Senseis dojo Warabi dojo.

Se billeder fra påskelejren 2002

Se billeder fra påskelejren 2003

Se billeder fra påskelejren 2004

Takao Arisue Sensei

Inspiration:

Denne side er inspireret af alle de småting, man får fortalt som aikidoudøver.

Artiklen skrevet af Mark Andrew Jewkes (som kan findes på www.aikikai.dk under artikler) har været til stor hjælp.